MVC MultiSelectList


Merhabalar,
Bu yazıda .NET MVC 'de MultiSelectList elementinin nasıl kullanıldığını inceleyeceğiz.

MultiSelectList, SelectList elementinden farklı olarak dropdowndan birden fazla seçeneği seçebilmemizi sağlar. Kullanımı ve özellikleri de aslında  SelectList ile benzerdir.

Kullanımında bahsedeceğim görsellerde bir yetki listem var. Öncelikle bunun doldurulmasını daha sonrasında ise yapılan birden fazla seçilmiş veriyi nasıl seçili getirdiğimizi göreceğiz.

Önce View tarafında HtmlHelper kullanarak oluşturduğum dropdownlist i görüyoruz. ViewBag kullanarak Controller tarafında dolduruyorum ve görüldiği gibi tipi de MultiSelectList.



Daha sonra Controller tarafında hem doldurmak hem de seçili elementleri getirebilmek için ortak bir fonksiyon yazıyorum pratik olması açısından.



Geriye MultiSelectList döndüren bir fonksiyon yazdım ve parametre olarak bir integer id listesi alacağını söyledim. İçerisinde de bu parametrenin boş veya dolu gelmesine göre yaptığım kontrol ile parametre boş geldiyse doldurdum, dolu geldiyse gelen verileri seçeceğini söyledim. Burası aslında SelectList ile aynı, ilk parametre, yani yetkiID DataValueField, ikinci parametre yetkiAdi DataTextField ve üçüncü parametre olan id ise selectedValues. SelectList elementinde bu üçüncü parametre selectedValue yani tek bir değerdir. MultiSelectList te ise bu parametre System.Collections.IEnumerable tipindedir ve çoklu veri gönderebilmemizi sağlar.

Hazırladığımız bu fonksiyonu ViewBag kullanarak aşağıdaki görselde olduğu gibi Controller tarafında doldurabiliriz.







Herkese iyi çalışmalar.

3 yorum:

  1. Anlamadigim bu kodlari neden resim olarak paylasiyorsun.Sacma sapan bir durum

    YanıtlaSil
  2. MERHABA
    BİR MULTISELECT OLAYINDA SORUN VERİYOR.YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aldığınız hatayı iletebilirseniz yardımcı olmaya çalışayım

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.