ASP.Net - User Controller


ASP.Net 'in içinde bulunan hazır web sayfalarına ek olarak kendi web sayfalarımızı da oluşturabiliriz. Bunlar sonradan kullanılabilir olmakla birlikte, bu kontrollere özel fonksiyon ve özellik tanımlayabilir. Ayrıca oluşturduğumuz diğer hazır web sayfalarının içinde kullanabiliriz. 

User controller farklı sayfalarda kullanacağımız aynı işlemler için kullanılabilir. Bu örnekte ürün listelemek için bir user control oluşturacağız. 

Visual Studio'da projeye eklemek için Solution Explorer kısmından projeye sağ tıklayıp Add >> New Item >> Web >> Web Forms >> Web Form User Controls diyerek ekleyebiliriz.



Tasarım kısmını isteğimize göre şekillendirip, değişiklik yapmak istediğimiz kısımlar için gerekli elemanları yerleştiriyoruz. (Repeater, label gibi..)

Tasarım kısmında ürünleri listelemek için eklediğimiz repeater

Kod kısmında ise bu yerleştirdiğimiz elemanlara özel tanımlamalar yazıyoruz. Çünkü bu elemanlara bir yerden değer geleceğini belirtmemiz gerekiyor. 



Kod kısmında bir nesne oluşturup repeaterımızın DataSource 'una bir değer geleceğini bu şekilde belirtiyoruz. Repeater'ı başka yerlerde kullanırken yaptığımız gibi direk bir kaynak belirtmedik. Genel bir ifade yazdık. Bu kaynağı user controlü kullanacağımız aspx sayfasının kod kısmında belirteceğiz. 



Hangi sayfada kullanacaksak Solution Explorer'dan sürükleyip bırakarak aspx uzantılı sayfamıza user controlü ekliyoruz. Eklediğimiz sayfanın kod kısmında user controlün özelliklerine ve metodlarına erişebiliyoruz. Repeaterın kaynağını da bu sayfanın kod tarafında belirtiyoruz. 





Burada son ürünleri listelemek için kullandık. Aynı user controlü başka bir sayfada da örneğin indirimli ürünleri listelemek için de kullanabiliriz. 











Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.