MVC ENTİTY FRAMEWORK - GİRİŞ

Merhabalar,
Bu yazı dizisinde .NET MVC mimarisinde Entity Framework teknolojisinin nasıl kullanıldığına dair örneklere yer vereceğim. Bu başlık devamında gelen yazılarda Entity Framework ile SQL ifadelerine karşılaştırmalı olarak yer vermeye çalışacağım. Bu yazı ise Visual Studio'da MVC projesine veri kaynağı nasıl eklenir, Entity Framework nasıl kullanılır ? gibi sorulara cevap niteliğinde olacak.

Projeye veri kaynağı eklemeyle başlayalım;



Projemizin içinde yer alan Models klasörüne sağ tıklayıp Add >> New Item seçiyoruz.


Karşımıza çıkan pencerede sol taraftaki kategorilerden Data yı seçip, gelen veri kaynağı seçeneklerinden ADO.NET Entity Data Model tipini seçiyoruz.



Sıradaki işlem olarak entity veri modellerinden Code First From Database seçiyoruz. MSSQL 'de halihazırda bulunan veritabanımızı projemize sınıflar (class) olarak entegre etmiş olacağız bu sayede.


Veritabanına bağlanabilmek için yerel sunucu (localhost) bilgilerimizi gireceğiz. New Connection 'ı seçip yeni bir bağlantı oluşturmasını sağlıyoruz.



Yerel sunucu adımızı (server name) girip, kullanacağımız veritabanını seçtikten sonra bağlantıyı test ediyoruz (Test Connection). Başarılı mesajını aldıktan sonra onay verip işlemi tamamlıyoruz.


İşlemi gerçekleştirmeden önce oluşturduğu bağlantı cümlesi (connection string) i görüyoruz. Bir sonraki adıma geçiyoruz.


Bu adımda ise veritabanında yer alan projeye eklemek istediğimiz nesneleri görüyoruz. Tablolar, viewlar ..

Hangilerini entegre etmek istiyorsak  (sadece tablolarla çalışacağımdan burada yalnızca tabloları seçtim.) seçip işlemi tamamlıyoruz.



Sonucunda iki önceki resimde pencerenin en altında yer alan kısımda oluşturacağı bağlantıyı hangi isimle kaydettiysek o isimle bağlantı için gereken ve tüm tablolara ulaşmamızı sağlayacak context class ını ve tüm tabloların classlarını oluşturmuş oldu.

Şimdi de tablolara ulaşmayı deneyelim;

Bunun için bu context sınıfından bir nesne üretmemiz gerekiyor.



Görüldüğü gibi sınıfı tanımadı ve altını çizerek hata verdi. Bunun nedeni controller a models dosyasını referans olarak göstermememiz.


Eklenen diğer kütüphaneler gibi using ProjeAdı.Models şeklinde ekliyoruz. Burada benim  projemin adı KuzeyYeli idi.

Ekledikten sonra sınıfı tanıdı ve yeşil renk olarak göründü. Ürettiğim nesneden tüm tablolarıma da nesneAdı. yazarak erişebilirim.


Eriştikten sonra tablolarım üzerinde istediğim işlemleri yapmaya başlayabilirim.

İyi çalışmalar.

Not: KuzeyYeli veritabanını buradan indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.