Asp.Net - DROPDOWN İŞLEMLERİ


Bu başlık altında dropdown elementini doldurma ve istediğimiz değerde seçili getirme işlemlerini inceleyeğiz. 

Öncelikle dropdown doldurma işlemine bakalım. Bir dropdown ekleyip buna okuldaki tüm bölümleri çekelim. 



Doldurma işlemini Page Load kısmında yapıyoruz böylece sayfa yüklenir yüklenmez elementimiz doldurulmuş olarak gelecek. DataSource, dropdown elementinin kaynağını nereden alacağını belirtir. Yani veritabanında bu bilginin tutulduğu tabloyu burada belirtiyoruz. DataTextField, dropdown elementi doldurulduğunda kullanıcıya görünecek kısım buraya bölüm adlarını , DataValueField kısmında da değerler olacağından bölüm ID lerini bu kısımda belirttik ve son olarak doldurma işleminin gerçekleşmesi için DataBind fonksiyonunu kullanıyoruz. 



Doldurduktan sonra elde ettiğimiz dropdown
Sırada bu elementi seçili getirme işlemi var. Farzedelim ki bir sisteme okul bilgilerimizi girerek kaydolduk ve sistemdeki bir sayfada kullandığımız dropdown da girdiğimiz bilgileri kullanarak bölümümüz seçili gelsin.




Kullanıcının fakülte ve bölüm ID lerini kullanarak fakülte ve bölüm bilgilerine ulaşıyoruz. Bir önceki sayfada yaptığımız gibi doldurma işlemini yapıp, dropdown elementinin Items özelliğinin FindByValue fonksiyonuna ID bilgisini göndererek seçili olma durumuna true değerini atıyoruz.



Bu işlem sonucunda kullanıcının fakülte ve bölüm bilgisi seçilmiş halde 







Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.